Hämeen Kokoomus

Hämeen Kokoomus

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Työhyvinvointi


Me kaikki vietetään merkittävä osa vuorokaudesta työpaikalla. Jos siellä vietetty aika aiheuttaa meille ylimääräistä stressiä, se heijastuu koko elämään. Kuntatasolla tähän asiaan voi vaikuttaa ainoastaan sillä, että työnantajilla, yrityksillä ja yrittäjillä on hyvä olla Hollolassa.

Hyvinvointi lisää hyvinvointia ja pahoinvointi toimii toiseen suuntaan. Työhyvinvoinnin tärkein kulmakivi on, että yrittäjällä / työnantajalla on asiat kunnossa. Työpaikoissa asiaan vaikuttaa vahvasti se, että työntekijöiden mielipide on huomioitu työyhteisössä ja mahdollisiin ongelmatilanteisiin puututaan mahdollisimman pian. Kunta voi vaikuttaa asiaan sillä, että pitää "oman pesän" puhtaana sekä informoi ja opastaa yrittäjiä mistä löytyy keskeisimmät yrityspalvelukanavat Päijät-Hämeessä.

Kuntapolitiikan kautta voimme vaikuttaa yrittäjien hyvinvointiin sekä jaksamiseen yrityspalveluiden ja yrittäjän tukipalveluiden kautta. On tärkeää, että kaikki mahdolliset yrittäjäpalvelut tuodaan kunnassa mahdollisimman lähelle yrittäjää. Tärkeää on myös se, että kunnassa myös yrittäjiksi aikoville, osuuskunnille, uusille yrittäjille ja olemassa oleville "vanhoille" yrityksille tiedotetaan palvelukanavista aktiivisesti, myös niistä muutoksista, jotta sitä tukea ja ohjausta osataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa hakea oikeasta paikasta. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi: suhdanteet vaihtuvat radikaalisti, alihankintaketju katkeaa, liiketoiminta ei starttaakkaan kuten oli suunniteltu tai liikeidea on epärealistinen jo lähtötilanteessa jne.

Isommilla yrityksillä nämä edellä mainitut asiat on, oletettavasti, paremmin hallussa, mutta mikro- ja pienyrityksissä tämä voi olla todellinen haaste. Huomionarvoista on ymmärtää, että mikro- tai PK-yritys voi olla tulevaisuudessa merkittävä työllistäjä kunnassa, joten panostaminen näihin yrityksiin ja yrittäjiin on kannattava sijoitus. Tämän puolesta puhuu se, että PK-yritykset ovat tutkitusti merkittäviä työllistäjä Suomessa.

Kunta työnantajana voi vaikuttaa työhyvinvointiin myös omalla esimerkillä. Työilmapiirin tulisi olla sellainen, että kunnan työntekijä tuntee olevansa tärkeä, häntä kuunnellaan sekä arvostetaan. Kun ongelmia nousee esiin, niin reagoidaan mahdollisimman nopeasti ja läpinäkyvästi. Tämä lisää myös tuottavuutta ja tehokuutta organisaatiossa. Meidän on muistettava, että kunta on merkittävä työllistäjä, siksi vastuukin on suuri.

Työhyvinvoinnin taka-alalle jäänyt puoli on liikkuminen eli työmatkat. Iso kysymys on miten helposti, joustavasti ja tehokkaasti kodista pääsee työpaikalle (vaikka se olisikin toisella paikkakunnalla) ja takaisin kotiin.

Kunnan vetovoimaan vaikuttaa negatiivisesti, jos julkinen liikenne ei tue työssäkäyntiä / opiskelua toisella paikkakunnalla tai vaikkapa ihan kunnan sisälläkin. Suurin riski tässä on, että oman auton käyttö kustannuksiltaan muodostuu kuntalaiselle kohtuuttomaksi syrjäseudun pitäjissä ja edessä on joko muuttaminen kasvukeskuksiin tai syrjäytyminen. Kuntapolitiikan kautta voimme jatkossakin vaikuttaa näihin asioihin ja vieläpä olla vaikuttamassa uusien ja tehokkaiden liikenneratkaisujen syntymiseseen täällä rakkaassa Hollolassa sekä koko Päijät-Haämeen alueella.

Kootusti tavoitteeni on siis päästä vaikuttamaan näihin asioihin kunnassamme. Miten? Siihen on helppo vastata:
1. Kunnan yrittäjäpalvelut on tuotava näkyvämmin yrittäjien saataville
2. Kunnassa tysuhteiden määräaikaisuus ja perusteet tulisi ottaa uudelleen tarkasteluun, ajatuksena se, että esim. määräaikaisten työsuhteiden vaikuttavuus pitäisi arvioida uudestaan myös elinvoiman näkökulmasta (haluammeko pitää nuoret ja ammattitaitoiset ihmiset kunnassa).
3.Liikennejärjestelyiden ja joukkoliikenteen kitkaton kehittäminen myös Hollolan raja-alueille, jos mahdollista, mutta ainakaan oman auton käytöstä ei tulis rangaista verojen tai muiden maksujen muodossa.

Näistä voisi ainakin aloittaa.

Jonne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti