Hämeen Kokoomus

Hämeen Kokoomus

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Alkoholipolitiikkaa...

Tämä absurdi näytelmä ei vain ota loppuakseen. Jos Suomi siirtyy lähemmäksi keski-eurooppalaista alkoholipolitiikkaa niin koko kansa "tuhoutuu" tai "ohran viljelijät nääntyy"... Onko oikeasti näin?

Ohra

Suomalaiset pienpanimot kilpailevat kotimaisuudella- ja luomustatuksella, buumi ei näytä taittumisen merkkejä, tosin isot panimot, jotka tuottavat "bulkkioluita" hyödyntää toki kanavia, mistä halvimmalla saa raaka-aineita. Mutta.

Niin, jos verrataan alkoholihaittoja vaikka Saksaan, niin eihän tilanne olekaan enää näin mustavalkoinen. Saksassa on yksi euroopan suotuisimmista alkoholikulttuureista, mikä tekee meistä huonompia? Ehkä pohjoinen ohra onkin meidän kilpailuvaltti?

Takaisin ohraan, kyllä ainakin pienpanimoilla on halu käyttää kotimaista ohraa ja jos trendi jatkuu, niin on mahdollista, että sitä ei riitä edes kaikille.


Kansantaloudelliset haitat

Alkoholin prosenttimäärän nostaminen vapaassa vähittäiskaupassa on yksi argumentti, jolla perustellaan kansantaloudellisia haittoja, tässä ei käsittääkseni olla ollenkaan huomioitu näkökulmaa, jossa kauhessa hurmoksessa ostetaan Virosta, Latviasta tai Liettuasta, Suomen näkökulmasta, "ilmaista" alkoholia jota rahdataan kärrytolkulla (myös autolasteittain)... ja mikä vaikutus tällä on meidän kansanterveyteen? Ko. ilmiö ei ainakaan tuota yhtään veroeuroja valtion kassaan, josta kuitenkin haitat lopulta hoidetaan...

Verotus

Virosta ollaan saatu jo osviittaa siitä, mitä veronkorotukset tuovat tullessaan, eurot suuntaavat naapuriin jossa on edullisempaa. Taas menetetään verotuloissa ja jopa hallitseva verotulotaso saattaa laskea. Osittainen vähittäismyynnin vapauttaminen ja maltillinen veropolitiikka saattaa sittenkin olla viisasta.

Pienpanimot

Pienpanimoiden liiketoiminta kärsii eniten tästä vallitsevasta tilanteesta. Huomioikaa, että nämä toimijat maksavat valtion kassaan monessa muodossa.

Jos ajatellaan kansantaloudellisesta näkökulmasta, niin suurin osa niin sanotuista "craft beer" tuotteista on yli 4,6 %° ja jos näitä ei saa myydä suoraan ulos panimolta, kaupat eivät voi niitä myydä ja järkevää jakeluverkostoa ravintoloihin ei ole mahdollista luoda (koska se on niin kallista), niin silloin jäljelle jää ALKO. Itse oluen ystävänä voin kertoa, että valikoima ALKOssa on vähintäänkin surullinen... Näillä tuotteilla, jo hintansakin takia, kukaan tuskin juo itseään holhottavaan kuntoon.

Kansallinen häpeä

Suomessa viljellään kulttuuria, jossa tuodaan esille se, miten huonoja ja vastuuttomia me ollaan alkoholin käytössä, jos tilastoja katsotaan globaalisti, niin emme ole todellakaan alkoholin kulutuksen kärkimaita, ja tästä voidaan vetää tämmöinen raaka yleistys: mitä korkeampi kulutus, sitä korkeammat haitat... onko näin? Ei ole.

Mikä tekee meistä sitten tämän asian suhteen niin erillaisia, että valtion pitää meitä holhota ja erityisesti säännöstellä meitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti